Zeci de ţări din cadrul Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice, inclusiv Germania, Marea Britanie, SUA şi Franţa, au cerut Rusiei “să ancheteze şi să prezinte circumstanţele atacului chimic” care l-a vizat pe Aleksei Navalnîi.
“Rusia nu datorează nimănui nimic: nici Germaniei, nici altor ţări care acuză Rusia categoric dar fără fundament de otrăvirea lui Aleksei Navalnîi”, a reacţionat Aleksandr Şulgin, ambasadorul rus la Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice, citat de agenţia Associated Press.
La rândul său, Ministerul de Externe de la Moscova a comunicat că raportul Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice referitor la atacul asupra lui Aleksei Navalnîi se înscrie în “scenariul conspiraţiei”. Diplomaţia de la Moscova a transmis că va prezenta versiunea sa asupra incidentului, calificat drept un “act de manipulare”. Anterior, Preşedinţia Rusiei a catalogat drept “lipsite de fundament şi inacceptabile” acuzaţiile privind atacarea liderului opoziţiei ruse.
Rusia riscă sancţiuni punctuale din partea Uniunii Europene ca urmare a atacului care l-a vizat pe disidentul Aleksei Navalnîi, a declarat, miercuri, Heiko Maas, ministrul de Externe al Germaniei, ţară care exercită Preşedinţia semestrială a Consiliului UE. “Este vorba de o încălcare gravă a drepturilor civice prin utilizarea unei substanţe neurotoxice şi credem cu fermitate că acest incident nu poate rămâne fără consecinţe”, a declarat Heiko Maas în Parlamentul Germaniei. “De aceea, în următoarele zile, ne vom coordona pentru o reacţie cu partenerii noştri din cadrul Uniunii Europene şi cu Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice”, a adăugat Heiko Maas.
Disidentul rus Aleksei Navalnîi a declarat marţi că el crede că a fost atacat cu o substanţă neurotoxică de agenţi ai serviciilor secrete ruse deoarece Administraţia de la Moscova îl consideră o ameninţare în perspectiva scrutinului prezidenţial programat în Rusia în 2021. “Au înţeles că sunt mari probleme care îi ameninţă înaintea alegerilor pentru desemnarea membrilor Dumei de Stat”, Camera inferioară a Parlamentului Rusiei, a afirmat Aleksei Navalnîi.
Aleksei Navalnîi, un critic al preşedintelui Vladimir Putin, a fost adus în comă în Germania după ce s-a simţit extrem de rău în timpul unui zbor intern, în Rusia, pe 20 august. Liderul opoziţiei ruse a fost externat de curând. Medicii germani au stabilit că disidentul rus a fost atacat cu o substanţă neurotoxică din gama Noviciok. Rusia a negat orice implicare în presupusul atac şi a cerut dovezi că disidentul ar fi fost otrăvit.